News Update :

TESL Cohort 5 Melawat Rumah Anak Yatim


Pada hari Sabtu lepas kami pergi ke sebuah rumah anak yatim dekat Sungai Layar. Aku br je dapat tau bahawa dak kelas aku, Mei Leng, Fuzah n other girls slalu gak pergi rumah anak yatim tu untuk tolong2 ape yang patut. Dah last sem baru diorang ajak all the guys n gurls untuk pergi melawat rumah anak yatim tu..


Rumah anak yatim Kg Che Bema


Daripada pemerhatian aku mmg kesian la diorang. Maybe sesetengah orang cakap budak2 kat rumah anak yatim tu hidup mewah sbb ramai orang bg donation n bla3. Tp rumah anak yatim ni terpencil sket. Lagipun cuma 23orang semuanya. Semuanya LELAKI.. Kat rumah tu pun cuma ada 3 buah bilik tidur, 1 bilik smayang n dewan makan. Diorang ada padang bola kecik je.. cm padang futsal kot. So ok la kalo nak beriadah time bosan2.


Pemandangan di dalam

Ruang bacaan n lepak2.. Cm balai ilmu kat IPSAH la..

Bilik study atau prep...

Bas anak yatim..


Kehidupan diorang mmg bosan la. Bygkan duduk kat rumah.. ada katil, locker yg rosak n tv je. Xda laptop, mp4, handphone n ape2 jela utk entertainment. Aku pn xtau ape dorang wat time bosan. Dah mcm duk kg org asli plak rsenya. Tnye lagu latest xtaw, muvie xtaw, berita xtaw, smua xtaw la snang cter.. Aku nk sembang pun blur je.. Pastu ramai budak kena penyakit kulit sbb diorang malas bsh baju. Kdg maen campak2 je bj tu. Cadar xda, sabun mandi xda, mcm2 la kekurangan.. cian tul..

So kitorang pun datang la ramai2 dgn niat nk tolong ape yg patut. Bkn nk besar2kan panggil Tv3 Bersamamu or anything. Wat sje2 je.. Berjasa untuk anak yatim. Ktorang dah mintak da donation kat lecturer2 IPSAH ni. Ada gak mintak kat para pelajar.. Sambutannya menggalakkan. Trima kasih kpd smua yang memberi donation. Jasa anda hanya Allah yang mampu balas..


Cadar baru.. tp katil diorang byk dah rosak..

Bob yang sungguh prihatin sedang memasang cadar baru..

Stiap orang dpt barang2 ni.. simple2 je.. barang keperluan asas.. :)

Yg ni pun stiap bilik dapat 1

Gambar kenang-kenangan

Muhaimin dan Bob yang sangat3 kepenatan


Kitorang pun tolong la bersihkan kipas, tolong basuh tandas diorang.. Sapu2 koridor.. Basuh baju dorang... Mcm2 gak la.. Anak-anak kat situ semuanya baik2 belaka.. Semua sporting, peramah dan ringan tulang.. Mereka pun byk tolong kami mengemas bilik dan kawasan sekitar rumah anak yatim tu.. :)


Gambar after dicuci.. korang msti xsanggup tgk sblm dicuci... hu3

Burn basah kuyup tolong basuh tandas.. sungguh berdedikasi..


Ha.. lepas siap je kemas semua.. habis dah sapu, mop lantai dan lain2 tu.. ktorang pun rehat jap. Then tiba masanya untuk bagi baju baru kat diorang.. Sebahagian baju tu adalah hasil donation daripada orang.. Ada gak yg kami beli baru.. Campur2kan.. Diorang sronok gler dpt bj baru.. Terharu je tgk.. hu3..


Haa.. mari3.. beratur ye.. akak nak ukur saiz baju kat badan korang ni..

Meh2, cari baju yang korang muat k..

Dah macam kdai bundle la plak.. ha3.

Smua gembira dapat bj baru.. mereka gembira, kami pun gembira gak. :)


Pengalaman pergi ke rumah anak yatim ni mmg tak dpt dilupakan.. Kita patut bersyukur sbb dapat hidup dengan selesa dan terurus. Ada family untuk spend time together n enjoy quality time together.. Kalau kita ingat kita la manusia paling ssh, miskin, ingatlah bahawa ada orang yang lagi susah dari kita.. Bersyukurla dengan apa yang ada..


Add To Facebook Stumble This Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Add To Reddit Add To Yahoo
 
© Copyright Mrdaha Online Blog 2012 -2013 | Design by Mrdaha Online Blog