News Update :

Daily Entertainment

Mrdaha Online Blog Life Updates 2013



Mrdaha Online Blog is back! Hahaha.. blog tentang daily entertainment, blogging tips, tricks, tutorials, SEO tips, how to increase traffic, pagerank dan link building ini akhirnya di update juga setelah bertahun bersawang. Bertahun ok, bukan berbulan. Macam tak percaya akhirnya aku update gak blog aku ni. Macam gambar budak kat atas tu... fuh..fuuuuhhh.. tiup habuk. Kali ni bersawang giler2. haha. Seriously aku rindu dunia blogging ni.

Kalau korang nak tahu berapa lama aku tak update blog, meh sini tengok gambar kat bawah ni...


Haha.. amek ko.. last update 2 August 2012. Sekarang tahun 2013 dah nak masuk 2014 dah pun. So, untuk tahun 2014 ni azam aku nak update blog at least sehari sekali la kan. Tapi biasanya azam tahun baru memang jarang menjadi kenyataan. Contoh macam azam tahun lepas aku berazam nak kurus, tapi makin gemuk je aku rasa. Hahaha..


Tentang Mrdaha Online Blog

Ok, aku rasa blog aku ni ok jer. Tak ada la hebat sangat. Berkat hasil SEO, masih ada lagi rupanya passive traffic dari sahabat lama, my all time favourite, Mr.Google.com.


Ni aku amik monthly punya stats. Agak ok gak la, dah bertahun tak update masih ada lagi passive traffic dari google.

Dan yang paling mengecewakan aku ialah Pagerank blog Mrdaha Online Blog ni telah pun jatuh daripada Pagerank 3, kepada Pagerank 1. Tapi takpela sebab memang aku dah expect akan jatuh lagi setelah kejatuhan Pagerank blog ni pada entry aku yang lama Pagerank Blog Mrdaha Jatuh!. Rupa-rupanya memang Pagerank blog akan jatuh juga kalo LAMA tak update blog. Hahaha.
Pagerank ku pada hujung tahun 2013. Tahun 2014 camne? Kita tunggu dan lihat.

Tentang widget blog, google+, keywords, sistem SEO sekarang aku tak tahu sangat sebab lama dah tinggal dunia blogging. Lama tinggal tak semestinya stop blogging right? So, aku akan belajar balik slow2 untuk menghadapi tahun 2014 yang akan datang ni. :)


My Life Updates

Ok, pasal hidup aku yang simple ni xda la best sangat. Setelah 6 tahun setengah belajar, akhirnya aku dah pun grad daripada IPSAH-UPSI dan bekerja sebagai Guru di Muar, Johor. Yeayy... tepuk2 sikit.

Classmate

Cohort 5 IPSAH-UPSI


Macam yang korang tengok kat gambar di atas, aku lah orang yang sedang duduk di kerusi roda tu. Ini adalah kerana aku terlibat dalam kemalangan tragis pada bulan Mei 2013, yang meragut seorang rakan baik. Kami bertiga di dalam satu kereta dan terbabas melanggar divider di highway. Alhamdulillah aku dan rakanku yang seorang lagi selamat. Malangnya kakiku patah. Patah tulang peha dua-dua belah kaki. Sekarang masuk besi kaki kiri kanan, naik kerusi roda dari bulan 5 smpai bulan 12, sekarang dah boleh jalan sikit2 pakai tongkat. Abes citer.

Proton Saga lama, total lost.


Ok la, malas nak cerita lebih2 pasal eksiden. Sampai sini jer.. Aku tak rasa akan ada orang baca pun blog aku ni. Tetapi, aku dah install beberapa auto ping, auto update, promote, bla3. So kalo korang nampak aku mempromote entry ni, terima kasih la sudi singgah dan baca. :)

Aku tak janji akan update lagi blog ni k. Lama xblogging, otak pn beku, idea menulis tah kemana, sumber source pun xda. Lebih2 lagi lifestyle aku yg patah kaki dan duduk rumah 24jam membuatkan kehidupan seharian boring dan aktiviti xmenarik sangat. Xkan hari2 nak aku cerita aku makan apa kan? :)


P/s: Bagi yang bosan dan nak membelek entry lama, sila la tgk kat sini k. Mrdaha Sitemap


Megaupload Banned Di Malaysia




Ok, sekali lagi kisah pasal kerajaan Malaysia block file sharing company untuk elakkan cetak rompak online berleluasa. Dan salah satunya ialah Megaupload. Kali ni teknik tukar DNS dah tak boleh pakai dah sebab kerajaan dah ketatkan security mereka.





Ini semua gara-gara SOPA la ni yang buat hal.

The Stop Online Piracy Act (SOPA) is a proposed United States law (bill) initiated by U.S. Representative Lamar S. Smith (Republican) to expand the ability of U.S. law enforcement to fight online trafficking in copyrighted intellectual property and counterfeit goods.






Megaupload merupakan salah satu file sharing yang terbesar. Terus terang aku kata yang aku baru je plan nak beli akaun premium dia sebab kebanyakan Drama, TV Series, Variety Show semuanya uploader upload kat Megaupload. Kehilangan Megaupload akan memberi impak besar kepada semua orang. Ada juga kawan aku yang beli akaun Lifetime di Megaupload. So, kesian la kat mereka ni.

Aku pun tak paham kenapa la nak block memblock ni. Aku beli Streamyx 4mb, bayar RM 140.00 sebulan bukan sebab nak bukak Facebook dengan check E-mail je! Kalo nak block sangat, pergi la block porn. Kenapa? Porno tu bagus ke? Bagus kot sebab kerajaan Malaysia tak block pun.. niceeee~



*Masa mengundi macam dah dekat... agak-agak nak undi sape la ek.. =P


Cara Chatting Dengan Troll Face



Ok, minggu lepas aku ada buat entry tentang Apa itu Trollface? Kali ni aku jumpa benda menarik sikit untuk di share pada korang semua. Mungkin benda ni dah lama tapi lantak la, mungkin ada lagi orang tak tahu, so aku share jela ye.. =P



Haa, korang boleh la chatting dengan smiley-smiley yang baru ni.. asek2 buat smiley biasa je dah naik bosan kan kalo chatting kat Facebook tu. So, boleh la korang try2 kat fb lepas ni k. Tu je.. simple post untuk hari ni. =D

Tips SEO : Tutorial Cara Buat ALT Tags Optimization




Dalam segmen Tips SEO kali ni aku nak ajar cara buat ALT Tag pada Gambar dan juga serba sedikit mengenai atribute TITLE pada gambar. Penggunaan ALT dan TITLE dalam gambar akan memberi maklumat lebih lanjut mengenai gambar tu.

Kenapa nak kena guna ALT tag dan TITLE?


Apabila korang menggunakan ALT (Alternative) tag ni, korang akan menjelaskan atau memberi maklumat lebih lanjut tentang gambar korang tu. Selain itu, penggunaan ALT tags yang penuh dengan keyword-keywords yang bagus dapat membantu meningkatkan frequency keywords blog anda dan akhirnya akan meningkatkan ranking blog anda.



Tips SEO : Tutorial Cara Buat ALT Tag Optimization

Untuk buat ALT Tag pada gambar, sila rujuk pada entry ini, SEO Tips : Gunakan ALT Keywords Pada Gambar. Dalam entry ni aku dah jelaskan secara detail tentang cara nak guna ALT keywords dalam gambar untuk tingkatkan SERP blog korang.


Tips SEO : Tutorial Cara Buat Title Pada Gambar

Apa itu atribute TITLE pada gambar? Penggunaan atribute TITLE pada gambar akan menjelaskan lebih lanjut tentang sesuatu gambar itu walaupun kita tak klik pada gambar tu. Apabila kita gerakkan mouse / mouseover pada gambar yang guna atribute TITLE, akan keluar la description tentang gambar itu. Sila lihat contoh di bawah:

SEO Tips, Tip Search Engine Optimization, Cara buat ALT tags

Jika korang gerakkan mouse korang kat gambar di atas ni, akan keluar ayat "Tips SEO : Cara Buat ALT dan TITLE pada HTML Tags" kan? Ayat itu ialah TITLE / Description untuk gambar ni.

Cara Nak Buat : 

Nak senang copy je code kat bawah ni dan follow je instruction kat bawah tu..



  1. TARGET URL - Bila visitor klik pada gambar, dia akan pergi kat link ni. Isi target link disini.
  2. YOUR KEYWORDS - Isi kan dengan keyword sesuai bagi gambar tu. 
  3. IMAGE URL - Isi dengan URL gambar. 
  4. TITLE / DESCRIPTION GAMBAR - Isi la serba sedikit info mengenai gambar tu.

Example :


Tips SEO, Tutorial Blog

Sila mouse over pada gambar atau copy paste code kat atas ni untuk lihat secara detail.



Selain penggunaan ALT dan TITLE pada gambar, salah satu cara lain untuk tingkatkan Search Engine Result Page (SERP) blog anda ialah dengan menggunakan nama image itu sendiri, sila rujuk dekat entry ni, SEO Tips : Bukti Keyword Gambar Tingkatkan Traffic Blog. Sampai sini jela untuk kali ni. Terima kasih kerana sudi membaca entry ni. =D

Kapal Going Merry One Piece Real Life




Aku baru habis download One Piece the Movie. Rupa-rupanya ada 11 Movie One Piece. Memang syok la layan One Piece ni. Bagi aku One Piece adalah manga yang paling best selain Naruto, Fairy Tail dan katekyo Hitman Reborn.

Senarai Movie One Piece:

  1. One Piece
  2. Clockwork Island Adventure
  3. Chopper's Kingdom on the Island of Strange Animals
  4. Dead End Adventure
  5. The Cursed Holy Sword
  6. Baron Omatsuri and the Secret Island
  7. Giant Mecha Soldier of Karakuri Castle
  8. The Desert Princess and the Pirates: Adventures in Alabasta
  9. Episode of Chopper Plus: Bloom in the Winter, Miracle Cherry Blossom
  10. Strong World
  11. Straw Hat Chase

So, lepas habis tengok movie-movie One Piece tu aku pun search la gambar-gambar menarik tentang One Piece. Tiba-tiba nampak la kapal Going Merry diorang yang real life punya. Memang menarik!!


Going Merry Anime 

 Going Merry 3D
Going Merry Real Life


Woa.. memang best la kalo aku dapat naik tu.. Kalau buat Cosplay One Piece kat atas tu mesti best. Dapat tengok karekter-karekter One Piece yang lain especially Nami dengan Robin.. Hehehe. =P

Pemenang Maharaja Lawak Mega 2011


Akhirnya, tamat sudah rancangan favorite aku iaitu Maharaja Lawak Mega. Walaupun aku tak tengok live kat Astro tiap-tiap minggu, tapi aku masih follow setiap persembahan peserta melalui youtube. Peserta Maharaja Lawak Mega Akhir Minggu 10 iaiah Boboi, Osbon, Saehu dan Syok.



Keputusan Maharaja Lawak Mega Akhir tahun 2011

Juara - Kumpulan Osbon
Naib Juara - Kumpulan Boboi
Tempat ketiga - Kumpulan Saehu
Tempat keempat - Kumpulan Syok

Pemenang membawa pulang hadiah seperti berikut:


Tempat Pertama: Wang Tunai RM 350,000 & Trofi Sumbangan Astro
Tempat Kedua:    Wang Tunai RM 250,000 & Trofi Sumbangan Astro
Tempat Ketiga:    Wang Tunai RM 150,000 & Trofi Sumbangan Astro


Tahniah kepada pemenang! Osbon memang kelakar dari dulu lari. Aku memang dah agak dia akan jadi Juara. Boboi pun tak kurang hebat. Saehu dan Syok pun layan gak. Kat sini ada klip Maharaja Lawak Mega Akhir. =D



Ranking Undian Time tu


Saehu


Boboi


Osbon


Syok


Saehu


Boboi


Osbon




Sumber: GuaTV

MBC Korean Music Festival 2011 Live FREE T-Shirt with SIGNATURE!




MBC Korean Music Festival 2011 akan berlangsung pada hari esok 31 December 2011 pada pukul 9.50 p.m. Korang boleh tengok LIVE di Korean Music Festival. Best view guna handphone, tapi kalau guna laptop atau pc pun boleh.

Yang paling best, korang boleh dapat T-Shirt FREE dengan tandatangan / signature artis korea favorite korang. Macam mana nak dapat T-Shirt MBC Korean Music Festival Free?? Tengok gambar kat bawah ni.


While watching the ‘2011 MBC Korean Music Festival’ LIVE, send in a short video clip (within 30 seconds) or a photograph of you and your friends watching the ‘2011 MBC Korean Music Festival’

Creative backgrounds, banners supporting the stars, and bigger groups! will increase your chance to win the autographed t-shirt!
(submit to mbcdec31st@gmail.com)

* no photoshop or editing of any sort
** the video clip should be filmed horizontally, not vertically

ANTARA ARTIS KOREA YANG ADA IALAH:


Girls Generation

 CNBLUE

Super Junior


 T-Ara

 SECRET

 SISTAR

SHINEE

 BEAST

 Davichi

 Infinite

 NORAZO

Teen Top
 WONDER GIRLS

 WGM Couple Lee Teuk & Sora


 WGM Adam Couple : Jo Kwon & Ga In

WGM Khuntoria Couple : Nichkhun & Victoria


Waaa.. bestnyer.. Tak sabar nak tengok MBC Korean Music Festival esok malam. =D

Picture Source: MBC Korean Music Festival
Watch it LIVE here:  http://kpop.pooq.co.kr/

P/s: For China, Japan, and Vietnam. Refer to the link below

  • CHINA PPTV : http://www.pptv.com/ 09:00 PM (CHINA ONLY)
  • JAPAN Rakuten ShowTime : http://www.showtime.jp/ 10:00 PM (JAPAN ONLY)
  • VIETNAM Vivo : http://www.vivo.vn/ 08:00 PM (VIETNAM ONLY)

Blogger Tips, Tricks and Tutorials

Tips SEO

 
© Copyright Mrdaha Online Blog 2012 -2013 | Design by Mrdaha Online Blog